söndag 17 juni 2012

Jonas Gådem Comunicera: Hur kan jag hantera en panikångest attack?


Att stoppa en attack är inte lätt.  En del av det vi säger kanske passar dig perfekt medan andra strategier inte stämmer alls för dig. Var öppen och våga prova alla vägar. Det är troligt att någon, eller en kombination, av dessa strategier kan hjälpa dig hantera ångesten.

Nedan följer några strategier du kan använda dig av:

 » Överanalysera inte allt

 » Gör något annat

 » Rör på dig

 » Andas rätt

 » Sök stöd hos nära

 » Undvik känsloträsket

 » Hålla koll på dina tankar

 » Skriva ner vad du känner

 » Mindfull awareness

 » Låt inte ångesten vinna

 » Var inte ett offer



 Överanalysera inte allt

Vad vi upptäckt under åren med att jobba med ångestproblematik, är att övertänkande många gånger aktiverar ångesten. Vad du måste inse är att överanalyserande inte hjälper, det bara förvärrar saken. Innan du fortsätter med de andra strategierna är det lika bra att du en gång för alla inser att överanalyserande inte är din bästa vän. Kontinuerligt ältande kommer inte att ge dig några djupa insikter, utan stjäl bara energi och kraft från dig, samtidigt som ångesten ökar. Ältandet kallar vi den tankeprocess som handlar om att du snurrar runt samma tankar om och om igen. Dessa tankar eller föreställningar är ofta begränsande och upprörande och många gånger direkt ansvariga för att ångesten kommer igång. Jag har döpt dessa frågeställningar till tanke-loopar. Det beror på att du själv inte kan få något svar.

 » Varför tittade Gunnar så konstigt på mig idag?

 » Varför sa jag inte till i skolan när jag blev mobbad?

 » Min chef tycker nog inte att jag gör ett bra arbete?

 » Undra om Agneta verkligen tycker om mig som hon sa?

Hur mycket du än spekulerar så kommer du aldrig få några rättvisa svar om du inte frågar de inblandade personerna eller personen. Om du vill komma vidare får du fråga inblandade parter, släppa det eller göra EXIT som vi säger. Det finns inga andra alternativ. Det kan vara värt att notera att både män och kvinnor far lika illa av övertänkande, även om kvinnor har en tendens att vara överrepresenterade. När du övertänker i kombination med att du är ledsen och orolig kommer detta att aktivera ångesten. Detta i sin tur påverkar ditt sinnestillstånd, som kan påverka din förmåga att ta beslut. Du vet vad vi har sagt om beslut. Beslut är handlingarnas moder och om du är i dåligt tillstånd så kommer du att ta beslut som gör att du lägger krokben för dig själv.



Gör något annat

Ett av de enklaste sätten att hantera ångesten, är att ge din hjärna lite vila genom att engagera dig i något trevligt. Våra klienter berättar samstämmigt att enkla aktiviteter som pågår mellan 5-10 minuter kan ge ett bra stöd och leda tankarna i andra riktningar.

Du kan förstärka effekten av distraktionen genom att ägna dig åt uppgifter som kräver lite mer koncentration. Anledningen till detta är troligtvis att det ökar den biologiska aktiviteten i andra delar av hjärnan, vilket reducerar ångesten. Genom att du aktiverar dig medverkar du till att din hjärna skapar nya neurala nätverk, vilket på sikt kan reducera ångesten. Ibland kan det vara svårt att distrahera sig själv. Majoriteten av de klienter vi har på Comunicera som vi hjälpt berättar att de tagit hjälp av vänner när ångesten blivit för starkt. Var vaksam på att du inte använder negativa sätt för att skingra tankarna. Alkohol är inget bra substitut.



Rör på dig 

Många klienter vi arbetat med berättar att motion, löpning, aerobics är bra sätt att skingra sina tankar och reducera ångesten. Studier från National Health Institute visar också samstämmiga resultat att rörelseträning ökar produktionen av viktiga signalsubstanser som hjälper till att hålla humöret uppe. Genom rörelsen försvårar du också för din hjärna att fokusera på enstaka negativa tankar.



Andas rätt

Intellektuellt vet vi att andningen är en mycket viktig del, men som vi normalt sätt inte tänker på. Nedan finns några tecken på att du överandas:

 » Du gäspar mycket

 » Du andas mycket genom munnen

 » Du andas i den övre delen av bröstkorgen

 » Du andas snabbt, mellan 18-20 andetag per minut

Har du sett på nyfödda, hur deras mage reser sig lugnt och sakta? Vi föds med ett naturligt sätt att andas, som ibland glöms bort. Andas in genom näsan och ut genom näsan. Om du andas genom munnen riskera du att hyperventilera.

Träna på att dra ner rytmen på din andning till 8-10 gånger per minut. Du behöver inte hårdra det, utan bara se det som ett riktmärke.



Sök stöd

Som jag nämnt tidigare är ensamhet en viktig trigger för att ångesten skall sätta igång. Om du pratar med dina vänner eller nära anhöriga om suget och skamkänslorna, kan trycket lätta väsentligt.



Jag arbetade med en trevlig och utåtriktad tjej i 30-årsåldern, Helen. Hon var verksam inom bank och var ordentligt överviktig, men hon pratade aldrig om suget med sin man. När hon kände ångesten drog hon sig undan för att hon skämdes. Vi diskuterade detta under terapitimmarna och efter ca 5 gånger i terapin berättade hon stolt att hon hade pratat med sin man om ångesten. Istället för känslor av avvisande hade han försökt förstå, vilket hade känts skönt för Helene. Genom att du delar med dig av dig själv och dina känslor till den person du delar vardagen med gör du det mycket lättare både för dig och personen du delar ditt liv med att förstå och kunna stödja dig. Du kan också ringa vänner.



Undvik känsloträsket 

Det är vanligt att vissa personer använder sina känslor som temperaturmätare mer än andra. Detta kan leda till en hel del problem då man hela tiden stämmer av med vad man känner och utgår från att det är rätt. Detta försvåras också av att den emotionella delen av vårt undermedvetna saknar tidsuppfattning. Du kommer omedvetet att reagera med samma känslointensitet som när du upplevde händelsen första gången. Om du har blivit orättvist behandlad som barn, kan varje liknande situation, tex. på arbetet, väcka samma starka känslor som du upplevde som barn. Orättvisan upplevs nu med samma intensitet som vid första tillfället.

Det innebär att vi egentligen saknar möjlighet att uppleva nuet, eftersom nuet endast ger sig till känna som ekon av det förflutna. Det sker alltså en omedveten förvrängning av dina känslor. Denna omedvetna reaktion gör ofta att den äkta känslan inte får komma till tals. Det blir sekundära känslor – det ytliga skiktet av dina känslor – som uttrycks istället för grundkänslan. Om du är en känslomänniska kan följande vara bra att tänka på för att hjälpa dig att hantera ångesten. Först av allt, gå inte in i dina känslor i tid och otid. Känslomänniskor kan älta allt om relationer, karriär och jobbet i tid och otid. Du är inte vad du känner, lika lite som du är det du gör. Du är mycket mer än så. Inse att dina känslor inte är en sann källa av stöd för dig. Vissa saker kommer du aldrig få svar på, som bl. a. varför x gjorde så och så.

 En del känslomänniskor upplever detta som märkligt, då de ”måste” förstå sina känslor för att kunna förstå sig själva – speciellt sina negativa känslor. Acceptera att du inte alltid kommer att hitta svaren. Många gånger i mitt arbete ser jag begåvade och sensitiva människor som har fullt upp med att hålla sina känslor i schack istället för att leva livet. Men även om känslan finns i din kropp just nu, innebär det inte att du äger den. Många gånger har du lånat den omedvetet. Det kan ibland vara irriterande att upptäcka att många av de känslor som ställer till mest problem för oss inte är våra egna.

Jag arbetade med en kvinnlig klient i 25-årsåldern, som var oerhört skärpt men som hade ovanan att emellanåt gå ner sig i känsloträsket. Hennes överanalyserande medverkade bara till att hon tog saker mer personligt, blev mer osäker på dig själv, mer självupptagen och introvert och tröstade dig med att äta. När du är känslomässigt låg aktiverar du också andra neurala nätverk som tar fram andra minnen som finns i närliggande minnesbankar. Det kan ibland vara irriterande att upptäcka att många av de känslor som ställer till mest problem för oss inte är våra egna.

Jag arbetade med en härlig klient som arbetade som ekonomiassistent. Hon mailade till mig och skrev så här:

 Hej Jonas och tack för senast

 Jag har mått riktigt bra sedan jag var hos dig i fredags och jag har kommit på

 mig själv flera gånger av att jag ”mölar”. Inte så mycket av vad människor

 runt omkring mig tycker om mig, utan vad jag ska svara dem om det blir ex

 en diskussion. Hur löjligt som helst eftersom det inte går att förbereda sig

 på. 



Håll koll på dina tankar

En annan klient jag hade arbetade som finansmäklare. Hon var lite elak, men väldigt rolig. En dag sa hon: – Mina tankar verkar ju helt sjuka! Berättar jag om dem för dig så låser du in mig

Efter hennes berättelse, reste jag mig demonstrativt upp och låste dörren till rummet. Du är redan inlåst. Allt som fattas nu är en ”krama-mig-själv-pyjamas”. Varefter vi båda skrattade. Vem har sagt att terapi måste vara tråkigt och smärtsamt?

När jag släppte ut henne i slutet av terapin fick hon i läxa att skriva ner sina tankar, vilket är en viktig pusselbit i att förstå hur ångesten aktiveras och får sin näring.



Skriv ner dina tankar

Genom att hon skrev ner sina tankar på ett papper medförde det något neurologiskt mycket intressant. När du placerar tankarna utanför dig själv betraktar du omedvetet dig själv utifrån. Vad som då nästan alltid inträffar, är att tankarna inte framstår som realistiska eller proportionella till situationen. Tankar som verkade helt logiska när du tänkte dem, blir nästan fåniga när du skriver ner dem.

Många klienter jag arbetat med uppger att de fått en känsla av kontroll över tankarna, genom att skriva ner dem. Det kan till och med vara så att en del tankar verkar näst intill löjliga, men det hör du inte när denna lilla röst mal på. När du skriver ner dem leder det nästan alltid till en förändring till det bättre.



Låt inte ångesten vinna

comunicera pratar vi om vikten av att hålla isär beteende och identitet. För att hantera suget kan det dock vara bra om du gör ett undantag. Vi tänker oss att du blivit förolämpad av en klasskamrat på Komvux där du läser. Detta i sin tur gör att du börjar grubbla och få lite ångest. Istället för att se det som en enskild händelse så väljer du att personifiera suget med din elaka kamrat. Genom att personifierar suget med personen i skolan hamnar du nu i en sits där din motståndare vinner om du börjar tröstäta. Varför skall den skitstöveln få vinna över dig?



Var inte ett offer

Om du vid upprepade tillfällen försökt på olika sätt och misslyckats med att gå ner i vikt, är det inte konstigt att du kan känna att du inte kan hantera problemet. Det är i dessa situationer som offret i dig föds. Detta mönster ger dig rollen som ett hjälplöst offer i ett fientligt universum. I samma ögonblick som du gör dig till offer börjar du faktiskt betrakta hela världen ur det perspektivet. Genom att inta rollen som offer binder vi massvis med energi. Ett sådant sätt att se det kan ta livet av dig. Om du fortsätter att brottas med universum kommer du att förlora dig själv snabbt. Den enda effektiva handlingen är att inse, att du måste återta kontrollen. Du väljer att se dig själv som offer och lägger skulden på din dåliga uppväxt, föräldrar, lärare eller vad som kan bli föremål för din projicering.

 När du tar ditt ansvar innebär det att du slutar vara offer och inser att du själv har ansvarat för den uppkomna situationen. Ett utmärkande drag hos människor som betraktar sig som offer är att de undviker att ta på sig ansvar. Den misshandlade femåringen skapar inte en pappa som super sig full och får inte pappan att utföra misshandeln. Men senare i livet måste detta barn absolut sluta upp med att använda sig av händelser i det förflutna som ursäkt för att slippa ta ansvar för sitt nuvarande liv. Vi måste ta vårt ansvar nu och inte låta oss fångas av frågan om vi hade något ansvar tidigare. Jag säger inte att det är lätt, men det är den enda vägen om du vill lyckas. En olycklig tendens hos offret är, att det söker förbund med andra offer.

 Ett nätverk skapas, där varje medlem stöder de andras stöd i att få vara offer. De bildar små offerklubbar och slår sig samman i sin hjälplöshet inför världen. När man föreslår dem något säger de: ”Det har jag redan prövat, men det funkade inte.”



Mindfull awareness

Från den buddhistiska filosofin hämtar vi en teknik som kallas (mindfull awareness). Detta är något som Depak Chopra talar mycket om. Det innebär att du medvetandegör dina tankar utan att tillåta att de hänger kvar. Istället för att låta tankarna spinna iväg med dig genom att du analyserar, så noterar du att suget finns där och låter det flyta förbi. Det kan ta lite tid att öva upp den här tekniken. Meditation och Chi gong kan vara bra inkörsportar till att bli bekväm med den tekniken.



Övning

Om ångesten kommer, sätt dig bekvämt i en fåtölj och slut ögonen. Gå in i kroppen och känn var suget sitter. När du har hittat platsen som suget ger sig till känna på, föreställ dig att du har en ballong framför dig som du blåser ut suget i. För varje andetag du tar och som du andas ut blåser du in suget i den fantiserade ballongen. När du tagit 7 andetag är ballongen full. Föreställ dig att den röda ballongen svävar upp mot den blå himlen. Detta kan hjälpa dig slappna av och minska stressen inombords och i sin tur hjälpa dig att hantera ångesten

 Jonas Gåde

 (c) Materialet är copyrightskyddat




Ladda ner Jonas bok ”Servicemanualen för ett bättre liv” gratis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar