tisdag 19 juni 2012

Jonas Gåde, Comunicera: Min partner har alkoholproblem och dricker för mycket


Alkohol och droger är definitivt något som kan ställa till problem i relationen. För det första är det både fysiskt och emotionellt skadligt för alla inblandade. Det finns många äktenskap där alkoholen varit den främsta orsaken till att parterna gick åt varsit håll. Alkohol är ofta inblandat när otrohet förekommer. Det första du måste inse att alkoholism i många fall är sjukdom. Lite skämtsamt kan man säga at alkoholism är den enda sjukdomen man kan bli utskälld för. Om det är en allvarlig problematik har många gånger den beroende ingen uppfattning om den smärta som deras drickande skapar. Alkoholberoende tycker ofta att världen är ond och de måste trösta sig själva med alkohol.

Är det för sent?

Det första du måste fråga dig om du lever i en relation med alkhol och droger, och du överväger att lämna förhållandet, är att betrakta om din partner vill äga sitt problem. Om din partner inte instämmer om att det finns problem och äger problemet, kommer det inte att ske någon förändring överhuvud taget. Då måste ta nästa steg och fundera på om du vill leva med en man som inte kan kontrollera sitt alkoholintag. Du får räkna med att din partner kommer att vara alkoholist resten av livet.
Frågan du måste ställa dig är: ”Kan jag tänka mig att leva så här resten av mitt liv?”

Om din partner inte vill äga problemet och du inser att dina behov inte kommer att uppfyllas då har du två val:

Alternativ 1; Du acceptera situationen, släpper det hela och lever vidare med det som du upplever som ett problem. Det innebär att om du lever med en alkoholiserad partner som upprepade gånger lovat att sluta med alkoholen får du kanske acceptera att han/hon inte kan sluta.

Alternativ 2 är lite knepigare. Din partner säger att han/hon är villiga att ändra sig. Nu måste du först fundera på om du tror på att din partner har kapaciteten att ändra sig just den här gången. Om din partner lovat sluta dricka tidigare, men inte har gjort det, ad är det som säger att han/hon skall lyckas denna gång?

Svara på följande frågor:

· Hur vet du om problemen är temporära eller permanenta?
· Hur många gånger har din partner försökt?
· Vad är det som säger att det skall fungera denna gång?

Om du vill vet hur framtiden ser ut titta i backspegeln de senaste sex månaderna. Människor förändras inte över natten utan orsak. Om saker och ting skall förändras måste din partner på något sätt få energi/information/uppenbarelse att inträda, annars kommer det att fortsätta i samma hjulspår.
Det finns många olika sätt som förändringar kan sättas igång på t.ex. genom trauma, sjukdomar eller resor. Men de största förändringarna sker genom att du arbetar med dig själv på ett djupare vis, ofta får du bäst resultat tillsammans med en terapeut. Det är väldig sällan som enskilda personer kan hantera allvarligare beroendeproblematik själv. Om du känner att du står och väger kan ett sätt vara att du en gång för alla bestämmer dig. På detta sättet ger du relationen en ärlig chans, du skapar bättre förutsättningar för dig själv och kommer ha mindre tvivel om ni skulle separera. Det är inte roligt att vakna upp varje morgon och tänka ”Jag kanske skulle ha gjort det också, då kanske allt hade blivit bra”.

Alternativ nummer 3
Din partner äger inte problemet, du vill inte slösa bort ditt liv så du lämnar honom/henne.

Kom ihåg: Du är ingen dålig person bara för att du vill skilja dig. Din partner behöver heller inte vara dålig även om han/hon får dig att må som du gör.

Jonas Gåde

Matrialet är copyrigt skyddat

www.comunicera.se

www.psykologitest.se

www.terapisnack.com

Ladda ner Jonas bok ”Servicemanualen för ett bättre liv” gratis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar